Converteren naar gcode
Als je eenmaal een .stl bestand hebt dan is de volgende stap om deze in te laden in een Slicer, een open source slicer die 3D-tekeningen omzet in gcode (instructies met coördinaten) voor de 3D-printer. Er bestaan ook meerdere open source slicers, waarvan Slic3r de bekendste is. Hieronder staat beschreven hoe Cura werkt, maar de meeste slicers werken op eenzelfde manier.
1. (Download en installeer Cura)
2. Start Cura
3. Laad via ‘Load’ model je 3D model in. Als het goed is zie je de tekening vervolgens in een preview.
4. Controleer even of je object ongeveer de goede maat heeft en goed op de bodem ligt. Je kunt het object in Cura nog schalen, roteren of verplaatsen.
5. Stel de mogelijke instellingen in. De beste informatie over deze instellingen staan in bijv. de tooltips die verschijnen. (Meer info: wiki.ultimaker.com/Cura & http://daid.github.com/Cura/) Om te beginnen is het goed om bij de standaardinstellingen te blijven. Als je wat meer ervaring hebt, kun je ook op ‘custom’ klikken en zelf meer functionaliteiten van Cura gaan instellen en gebruiken.
6. Wanneer je alle instellingen van Cura hebt ingesteld kun je het model omzetten naar gcode. Dit doe je met de ‘Prepare’ knop. Klik daarna op ‘Save to File’ en sla het bestand op.
Als het filament op is of je wil overgaan naar een andere kleur, dan kun je het filament vervangen. Bij de Ultimaker gebeurt dit aan de achterkant van de printer. De handleiding daarvoor kun je hier vinden: https://ultimaker.com/en/resources/18773-changing-the-material-and-nozzle.
Bij de Dremel gebeurt dit in de printer zelf. De handleiding daarvoor kun je hier vinden: https://youtu.be/RJF6_Bq97Rg&t=16s