Fabskills cursus april 2024

Fabskills is onze brede cursus, waarin je in 11 avonden leert hoe het Fablab, al onze machines en bijbehorende software werken. Je kunt dan 3D-ontwerpen en 3D-printen, 2D-ontwerpen en met de lasersnijder omgaan, een Arduino programmeren, je eigen T-shirts bedrukken, maakt kennis met de cnc-frees en kunt, als je dat wil, aan de slag als Fablabmanager.

De cursus is start op woensdag 3 april 2024 om 19:30 en vervolgens elke 2 weken, de meivakantie slaan we over. De woensdag “tussen” twee cursus dagen in is het fablab open om aan je project te werken. Je kunt je opgeven door te mailen naar info@fablabamersfoort.nl. In oktober 2024 herhalen we deze cursus op een maandag.

Lesindeling FabSkills-cursus

De cursus wordt gegeven in 6 theorie avonden, en 5 praktijkavonden zodat je het geleerder zelf in de praktijk kunt brengen.

  • Theorie: Wat is een FabLab? Praktijk: Inkscape en de laser deel 1
  • Theorie: Open Source. Praktijk: Inkscape en de laser deel 2
  • Theorie: Hoe gaat labmanager zijn? Praktijk: Blender en vinylsnijden
  • Theorie: ntb. Praktijk: OpenSCAD en de 3D-printer 
  • Theorie: Onderhoud & Arduino programmeren
  • Theorie: Veiligheid en Project. Praktijk: Frees

Benodigdheden

Voor de cursus is geen specifieke voorkennis benodigd, maar enige ervaring met het bedienen van een computer is wel wenselijk. All software die we gebruiken is open-source en dus kosteloos te installeren (zie ook http://kladblok.planb.coop/p/fabskillssoftware).

Neem naar alle lessen een laptop mee. Heb je deze niet? Laat het even weten en we kijken of we er eentje voor je kunnen regelen.

De cursus kan vrij intensief zijn. Tussen de lessen in word je geacht opdrachten te maken. Heb je geen ervaring met teken- of modelleerprogramma’s? Plan dan genoeg tijd in voor jezelf om tussen de lessen door aandacht te besteden aan het onder de knie krijgen van de software. Voor de opdrachten heb je onze machines nodig; daar zijn 5 praktijkavonden voor ingepland. Mocht je meer tijd aan de machines willen besteden dan ben je welkom tijdens de open inloop op dinsdag, je kunt daar ook nog aanvullende vragen stellen. Ervaring leert dat als je naast de lessen nog een paar uur per week kunt investeren om de tekenprogramma’s onder de knie te krijgen dat het je uiteindelijk gemakkerlijker af gaat en dus veel meer uit de cursus haalt dan als je thuis niets doet. De keuze is aan jou.

Prijs

De fabskills cursus kost €250 voor 11 lessen of is gratis als je na afloop vrijwilliger (labmanager) wordt in het Fablab. Betaling geschiedt voor de tweede les, je kunt in de laatste les beslissen of je vrijwilliger wilt worden. Als je vrijwilliger wordt en je hebt binnen het jaar 10 keer mee gedraaid als fablab manager dan krijg je je cursus geld terug. Heb je problemen met de cursus geld te betalen; neem dan contact met ons op.

Het is ook mogelijk een losse les mee te doen, dat kost dan €50 per les; Je bent dan ook welkom op de bijbehorende praktijkavond.

Cursus data en project avonden

wo 3 aprilLes 1, Wat is een FabLab? & Inkscape deel 1
wo 10 aprilPraktijk: Inkscape deel 1
wo 17 aprilLes 2, Open Source & Inkscape en de laser deel 2
wo 24 aprilPraktijk: Inkscape en de laser deel 2
wo 1 meimeivakantie (geen les)
wo 8 meiLes 3, Commons/p2p & Blender & vinylsnijden
wo 15 meiPraktijk: Blender
wo 22 meiLes 4, Werken als labmanager & OpenSCAD en de 3D-printer
wo 29 meiPraktijk: OpenSCAD en de 3D-printer
wo 5 juniLes 5, Onderhoud & Adruino
12 juniPraktijk: Adruino
19 juniLes 6, Veiligheid en Project & Frees

Lesmateriaal

Om tijdens de les de opdrachten uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je een computer (laptop) mee neemt. Het is noodzakelijk dat je deze software op je computer installeert. De Software is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux. Zonder werkende laptop haal je te weinig uit deze cursus. Je laptop hoeft niet krachtig te zijn; zolang je maar een internetverbinding hebt (WiFi). Je gebruikt de WiFi om de software te kunnen downloaden en onze aparatuur, zoals de lasersnijder, te kunnen aansturen. Ervaring leert dat een muis wel erg fijn tijdens het gebruik van Inkscape en Blender; maar een muis is niet verplicht.

EXTRA OpenSCAD Workshop Basis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 6 =