Er zijn een paar dingen die je moet weten voor je aan de slag kunt in het FabLab. De machines in het lab hebben allemaal een eigen gebruiksaanwijzing, de verschillende materialen ook, daarnaast gelden er nog wat algemene huishoudelijke regels. Het gebruik van het lab is op eigen risico.
Inschrijven en borgsom
Voor je kunt beginnen moet je je inschrijven. Daarbij wordt gevraagd naar email-adres, een korte omschrijving van het project, en de machines die je denkt te gaan gebruiken. Ook geldt er een borgsom van €50,- die contant moet worden overhandigd. Deze borg krijg je terug wanneer je je werk hebt gedocumenteerd en de werkplek schoon hebt achtergelaten. Dat werkt als volgt:
Je geld of je kennis
Het FabLab is Open. Dat betekent dat je gebruik kunt maken van alle kennis, vaardigheden en ontwerpen die in alle FabLabs in de wereld zijn ontwikkeld. In ruil daarvoor wordt je gevraagd om ook jouw project te documenteren, zodat anderen dáár weer gebruik van kunnen maken. In deze documentatie komt een omschrijving van het project, fotomateriaal (camera is aanwezig), machine instellingen en bronbestanden. Mocht je je project niet willen delen dan kan dat ook maar wordt de borg achtergehouden en gebruikt voor onderhoud en uitbreiding van het machinepark.
Opruimen
Het FabLab is een plek waar in korte tijd veel rommel kan worden gemaakt. Ruim je werkplek op zodra je daar klaar bent en laat deze het liefst schoner achter dan je 'm zelf aantrof.
Labmanagers
In het FabLab zijn altijd één of meer labmanagers aanwezig voor uitleg over de machines, tips & trucs of frisse blikken. De labmanagers gaan ook over het retourneren van de borg. Het is niet uitgesloten dat verschillende labmanagers verschillende meningen hebben.
Fabfiets
Mocht het zo zijn dat je geen €50,- voor de borg bij je hebt, of je nog een plaatje hout van de bouwmarkt nodig bent dan kun je gebruik maken van de FabFiets. Pinautomaat, supermarkt en bouwmarkt zitten allemaal op fietsafstand van het lab.
Delen van tijd
Het lab is open toegankelijk voor iedereen om ideeën uit te werken of om mogelijkheden van de apparatuur te ontdekken. Bij drukte in het lab moeten onderling afspraken worden gemaakt over de volgorde van printopdrachten en eventueel projecten worden opgedeeld in meerdere printopdrachten. Duurt een project langer en wil je het toch graag binnen snel afronden vraag dan de labmanager naar eventuele (betaalde) opening buiten de reguliere openingstijden.
Materiaal
In het FabLab is, normaal gezien, ruimschoots testmateriaal aanwezig. Dit zijn reststukken van anderen, afval van bouwmarkten enz. Met name voor het testen van laser/print instellingen zijn deze afvalstukjes erg geschikt. Mocht je zelf nog tips hebben over waar het FabLab materiaal vandaan zou kunnen recyclen meld het dan aan de labmanager. Overig materiaal (dus niet test- of introductieproject materiaal) is voor eigen rekening.
Machines
Wellicht het belangrijkste kopje. Het FabLab biedt open toegang tot verschillende computergestuurde machines. Hoewel de werking ervan niet extreem complex hoeft te zijn is het aan te raden het introductieproject van de desbetreffende machine te volgen alvorens je met je eigen project start. Deze projecten zijn in geen geval verplicht maar geven een goed beeld van de mogelijkheden van elk apparaat. Ook kom je in het introductieproject in aanraking met de gebruikte software en de hardware instellingen. Naast de computergestuurde machines is er ook allerhande handgereedschap en elektrisch gereedschap aanwezig.
In alle gevallen geldt: vraag het de labmanager wanneer je niet weet hoe iets werkt, of wanneer je niet zeker weet of je weet hoe iets werkt!
Computers
FabLab Amersfoort streeft er naar om geheel met open standaards en open source software te werken. Er zijn een paar laptops beschikbaar waarop Linux is geinstalleerd samen met de belangrijkste software die je in het FabLab nodig hebt.
Lasersnijder
Het lab beschikt over een lasersnijder van het chinese merk Morntech. Deze machine kan plaatmateriaal uitsnijden en graveren, tot een maximaal werkbereik van 50 x 30 cm. De machine is geschikt voor karton, hout, perspex, leer, textiel en rubber, maar niet voor metalen of chloorhoudend plastic (zoals vinyl). Voor deze machine hebben we helaas nog geen open source driver gevonden. Voorlopig gebruiken we Coreldraw onder Windows om de machine aan te sturen.
Snijplotter
Onze snijplotter heet Calortrans CT-60, en kan snijdt met een mesje vormen uit folies met een breedte tot 60cm. De machine is geschikt voor stickervel, folies voor beletteringen en het bedrukken van t-shirts, en papier. De aansturing gaat vanuit Inkscape.
CNC-frees
Voor het frezen van uiteenlopende materialen (hout, mdf, printplaatjes, piepschuim, was) gebruiken we de Mantis. Dit is de eerste machine die we in het FabLab hebben gebouwd. Dit apparaat bevindt zich nog in experimenteel stadium en heeft een vrij klein werkbereik. Naast de Mantis beschikken we ook over een KUKA robotarm die soms te gebruiken is voor het grotere werk. Ook hier valt nog veel te verbeteren en uit te vinden.
3D-printer
We hebben de beschikking over een Ultimaker. Daarmee kun je 3D vormen printen uit verschillende soorten kunststof.
En verder...
FabLab Amersfoort is zonder een cent subsidie van onderaf opgezet door een groep kunstenaars. Heb je tijd en zin om te helpen met het bouwen van nieuwe machines (3d scanner, portaalfrees, apparaten voor vacuumvormen en spuitgieten), of het programmeren aan een linux driver voor de lasersnijder, laat het dan weten aan de labmanager. Ook staat er een pot bij de uitgang voor giften, waarmee we sparen voor die machines die we (nog) niet zelf kunnen bouwen.