De War Badge
Actuele versie: http://fablabamersfoort.nl/nl/boek/open-aansturing

Open aansturing lasercutter

By peteruithoven, bart, , ghanssen, pieter. Last update on 6 jan 2018.

Start

 1. Download de laatste versie van VisiCut: visicut.org/downloads (kies de bovenste in de lijst)
 2. Bij opstarten kies voor Netherlands, Amersfoort: FabLab
  Of ga naar Edit > Settings > Download recommended settings... en selecteer deze daar.

Je kan de lasercutter ook los toevoegen: LAOSlaser machine instellingen.
Je kan de machine settings ook via een bestand toevoegen: Machine settings via bestand toevoegen.

Voorbereiding

Het begint met iets digitaal ontwerpen in een tekenprogramma. Voor graveren kun je bitmap tekeningen maken, met bijv. PhotoShop of Gimp. Met vector tekeningen kun je van alle modussen gebruik maken, deze kun je maken met programma's zoals IllustratorInkScape of CorelDraw. je kunt ook tekeningen inscannen die je dan geschikt kunt maken voor het laser snijden.

Wanneer je zelf geen software hebt raden we aan Inkscape te gebruiken. Dit is namelijk vrij makkelijk te leren en Opensource. Een aantal tutorials voor Inkscape: Basisgeavanceerdvormen

Tip, wanneer je letters uit wilt snijden is het handig stencil fonts te gebruiken. 

Door vormen verschillende kleuren mee te geven kun je deze uiteindelijk andere opties meegeven voor het laser snijden. Met de standaart "mapping" wordt de kleur rood uitgesneden, wordt zwart en bitmaps gegraveerd en blauw gemarkeerd (lichter uitgesneden). Zie Mapping voor meer info. 

Let erop dat de lasercutter bij gegraveerde gedeeltes ongeveer een extra 5cm aan beide zijkanten nodig om uit te zwenken. Hierbij kan je dus niet het volle horizontale bereik van de machine gebruiken. 

Machine instellen

Leg het materiaal onder de lasersnijder. De laser focust zijn kracht op een bepaald punt, omdat de materialen echter van dikte kunnen variëren moet je de laser goed gefocust worden.

Grote lasersnijder

Eerst moet je daardoor het onderste gedeelte van de laser kop losdraaien. Dit doe je door de grotere, platte, koperen moer, aan de voorkant van de kop, los te draaien. Om de hoogte makkelijk te kunnen afstellen hebben we een blauw stukje doorzichtig plexiglasplastic met plakband. Deze moet je tussen jouw materiaal en de laserkop leggen (het stukje plastic op de zijkant leggen, zoals op de foto), vervolgens kan je de laserkop hierop "laten vallen" en weer vastdraaien. Let erop dat het materiaal zo plat mogelijk ligt. Aangezien we vaak platen gebruiken van  50 cm bij 30 cm, past dit net niet op de plaat. Het komt rechts een halve mm omhoog. Als het echt precies komt, dan is het verstandig om de platen 2 cm in te korten.

Kleine lasersnijder

Door aan het grote gele wiel onder de machine te draaien kun je het platform omlaag of omhoog verplaatsen. Er moet ongeveer 6,9 cm zitten tussen het materiaal en het hoogste punt. Het makkelijkste is om het blauwe voorbeeld stuk te pakken.

Plaats het voorbeeldstuk op het materiaal en zet het platform op zo'n hoogte dat de bovenkant van het plastic samenvalt met het  bovenste metalen plaatje van de laserkop:

VisiCut 

Open je bestand in VisiCut. VisiCut ondersteunt bestandsformaten zoals svg, dxf, jpg, png etc. Bestands formaten zoals ai, cdr, eps, pdf worden niet ondersteund. Je kan ook bestanden in VisiCut slepen. 

Selecteer onder Lasercutter de lasercutter die je wilt gebruiken. 

Achter File zie je het bestand dat je hebt geselecteerd. Hier kun je ook meerdere bestanden toevoegen. 

Meer info over Visicut kun je vinden op de officiele  Visicut wiki

1. Test patroon lasersnijden

Het is handig eerst een test te lasersnijden zodat je weet welke instellingen je nodig hebt om bijvoorbeeld door het materiaal heen te komen. 
Door de snijopdracht te herhalen is het resultaat vaak beter dan bij het verhogen van het vermogen of verlagen van de snelheid

 

Bij de examples in Visicut staat een vierkant)

 1. Open een test patroon: File > Examples > block.svg zet het formaat op 5x5mm
 2. Kies onder Mapping: Cut everything. 
 3. zet de snelheid op 1 en het vermogen tussen de 20 en 80, lager vermogen geeft een mooier resultaat
 4. Klik op Execute.

2. Mapping

Hier bepaal je hoe gedeeltes van de tekening toegewezen worden aan welk profiel. Het profiel bepaalt wat de lasercutter doet. De standaard profielen zijn:

 • Cut: bedoeld om dingen uit te snijden. (default: rood)
 • Engrave: bedoeld om dingen te graveren. (default: zwart / bitmaps)
 • Mark: eigenlijk hetzelfde als engrave, maar dan wat ondieper, bedoeld om dingen te markeren. (default: blauw)

De standaard mapping is "Cut red, engrave black and bitmaps, mark blue". Wat natuurlijk betekent dat hij wat rood is uit gaat snijden, wat zwart of een bitmap is graveert en wat blauw is markeert.
Er is een experimentele mapping "Cut layer cut, engrave layer engrave, mark layer mark", waarmee je met laag namen aan kan geven wat er moet gebruiken, gebruik dan "cut", "engrave" of "mark". Dit werkt niet altijd. 
Je kunt ook simpelweg "Cut everything" of "Engrave everything" selecteren. 

Pas op, bij graveren wordt de kleur ook gebruikt voor intensiteit bepaling, hierdoor wordt zwart volledig gegraveerd, maar groen niet, omdat groen minder donker is dan zwart. 

Advanced options:

 • Wanneer je complexere dingen wilt doen kun je ook onder "map by single property" een mapping maken waarbij je zelf kiest hoe tekening eigenschappen zoals (vul/lijn) kleur, lijn dikte etc. vertaald worden naar profielen. Onder Advanced mapping heb je nog meer vrijheid. Wanneer je meer dan 1 graveer of cut profiel wilt aanmaken, omdat je bijv. een gedeelte van een tekening een andere intensiteit nodig heeft moet je een extra profiel aanmaken, dit kan via Edit > Settings > Manage laserprofiles
 • Naast de instellingen die je kan invullen bij laser settings zijn er nog geavanceerdere settings. Deze staan vanwege de onstaansgeschiedenis alleen nog bij mapping. Deze kun je meestal terug vinden door op het tandwieltje te klikken. Dit is alleen mogelijk wanneer je een ... everythingMap by single property of Advanced mapping gebruikt. Hier kun je bijv. instellingen in welke resolutie gegraveerd moet worden, in welke volgorde dingen uitgelaserd moeten worden en wat voor Dithering algorithm gebruikt moet worden. Je kunt de defaults aanpassen onder Edit > Settings > Manage Laserprofiles. N.B. Onze lasercutters ondersteunen alleen de volgende resoluties: 100, 200, 300, 500, 600, 1000 of 1200 dpi (geen tussenwaardes).
 • Bij graveren moet de laserkop op snelheid komen voordat hij consequent materiaal weg brand, anders brand hij dieper aan de zijkanten. Om dit te faciliteren kun je de onder Edit > Settings > Manager lasercutters... > een specifieke lasercutter de instelling Additional space per raster line verhogen. 20mm lijkt goed.

3. Position

Naast dat je jouw tekening met de muis kan verslepen en vergroten kun je dit hier ook handmatig invullen onder het kopje Position (te vinden tussen Mapping en Laser Settings). 

4. Laser Settings

Nu moet je instellen welke instellingen gebruikt worden per profiel. Dit is in ieder geval de power en snelheid. Hier kun je de instellingen die het beste gelukt waren bij het test patroon invullen. Het handigste is om altijd de snelste instelling op te zoeken. 

De instellingen:

 • power: Hoeveel % van zijn vermogen de lasercutter moet gebruiken. 
 • speed: Hoeveel % van zijn snelheid de lasercutter moet bewegen. 
 • engrave bottom up: Of de lasersnijder vanaf onder naar boven de tekening moet graveren. 
 • engrave unidirectional: Of de lasersnijder maar in één richting moet graveren. 

N.B. Wanneer je niet op je eigen computer werkt is het verstandig je instellingen voor jezelf ergens te bewaren. Maar houd er rekening mee dat de laserbuis langzaam achteruit gaat en dat er veel variatie kan zijn in materiaal.

Voorbeeld: cutting 4mm multiplex (hout)

Gebruik de waarden power=39 en speed=0.3 om het hout volledig door te snijden.

Advanced options:

 • Door op de + te drukken kun je de lasersnijder meerdere bewerkingen meegeven per profiel. Bijvoorbeeld dat hij twee keer moet snijden.  
 • Naast deze settings zijn er nog geavanceerdere settings, zie Mapping

5. Uitvoeren

De grote rode knop
Bovenop zie je een grote rode knop. Wanneer je tijdens het snijden de lasercutter wilt stoppen, druk deze dan in. De lasercutter stopt dan met snijden. Wanneer het mis gaat kun je deze knop ook gebruiken.

Na indrukken is de knop vergrendeld, roteer de knop om deze weer te ontgrendelen. De lasercutter zal zichzelf resetten.

Blijf erbij!
Gebruik je de lasercutter? Zorg dat er ten allen tijde iemand bij staat! Er kan brand ontstaan.

Start
Stuur je opdracht naar de lasercutter door op Execute te drukken. Nu kun je de lasersnijder de opdracht laten uitvoeren door op de blauwe joystick bij de lasersnijder te drukken. 

Positioneren met de camera

De camera kan goed worden gebruikt voor het positioneren op een reeds gebruikt werk zodat de niet gebruikte delen alsnog worden gebruikt. Maak een foto van de plaat. De camera zit er 3cm verticaal omhoog en 1,5 cm horizontaal naast. Plaats dus de plaat 3 cm omlaag en 1,5 cm naar links ten opzichte van de foto. Zie ook bijgaande foto.

Troubleshooting guide

Ik zie mijn ontwerp niet meer in visicut
Visicut geeft een preview van wat hij gaat doen. Wanneer jou tekening bijv. uit kleuren bestaad waar de huidige "mapping" niks mee doet zal je niks zien. Wanneer je enkel iets wilt snijden of graveren kun je bij mapping ook Cut everything of Engrave Everything selecteren. 

De opdracht wordt niet verzonden naar de lasercutter
Wanneer de lasercutter voor het eerst een opdracht krijgt gaat er nu nog iets mis. Wacht even totdat VisiCut denkt dat het gelukt is en druk dan nogmaals op Execute. 

De lasersnijder reageert niet
Wanneer de lasersnijder helemaal niet reageerd, ook niet wanneer je de joystick beweegt kun je deze herstarten, bijvoorbeeld door op de noodknop te drukken. Draai vervolgens deze knop om hem te ontgrendelen. De lasercutter reset zichzelf. Laadt eventueel opnieuw je bestand in.

Resolution of ... is not supported
De lasercutter ondersteund alleen een aantal specifieke resoluties en geen waardes daartussen. Onze (LAOS) lasercutterondersteund alleen: 100, 200, 300, 500, 600, 1000 of 1200 dpi. Issue om dit in de interface duidelijker te krijgen: VisiCut issue #169

Witte of transparante kleuren worden ook gegraveerd 
Met Greyscale shift, wat in te stellen valt onder een raster laser profiel, kun je de helderheid instellen van wat je wilt graveren. Wanneer dit lager dan 0 is zal hij ook transparant en wit graveren. Op dit moment is dit niet duidelijk te zien, huidige issue hierover: VisiCut issue #167

Het versturen van de opdracht duurt lang
Bij een opdracht waarin gegraveerd moet worden moet er al snel veel data verstuurd worden, dus dit kan een reden zijn.