De War Badge
Actuele versie: http://fablabamersfoort.nl/en/book/lasersnijder-onderhoud

Lasersnijder onderhoud

By peteruithoven, diana, matthijs. Last update on 20 Oct 2015.

Als je onderhoud pleegt, vergeet dat dan niet op te schrijven op de onderhoudsstaat die bij de machine ligt of hangt.

Deze instructies zijn soms gericht op de grote lasersnijder. De basis geldt ook voor de kleine lasersnijder, maar soms zijn de exacte handelingen iets anders.

Geleidende balken schoon maken met (siliconen) olie. Te veel olie aanbrengen, heen en weer halen (zo blijft troep uit lagers op balk achter), vervolgens het teveel weghalen. Het belangrijkste is de bovenkant, langs deze rand lopen aan de boven en onderkant de lagers langs.

Band moet vrij los zitten, een beetje speling maakt niet uit. Volgens Roel maakt een verschil in spanning op twee banden zelfs niet veel uit. 

Door het linker slangetje even dicht te knijpen, kun je de lucht eruit halen. Dit is zeer belangrijk omdat de stukken lucht in de buis niet gekoeld worden. Hierdoor kan de buis ontploffen (van de waterkoeling?).

Overal zitten gaatjes in zodat je de banden spanning kan aanpassen zonder hem uit elkaar te halen.

Pas nooit de geavanceerde instellingen in de software aan, zonder zeker te weten dat het niet aan de hardware ligt. Neem hiervoor contact op met je leverancier.

Koeling moet lager dan de lasercutter staan, dit vanwege druk. 

Schoonmaken

Het laserbed moet regelmatig worden schoongemaakt. Rommel die in de machine ligt (zaagsel, restjes materiaal, etc.) kan onbedoeld geraakt worden door de laser en vlam vatten. Even met de stofzuiger uitzuigen werkt prima, eventueel kun je het bed (met de honingraat) eruit tillen (controleer dan bij het terugplaatsen wel de positie, zie verderop).

Zorg ervoor dat je de spiegels en de lens om de zoveel tijd schoonmaakt. Vanwege coatings op de lens en spiegels (de spiegels hebben een speciale anti kras laag. Iets van modeum.) kun je het beste alcohol gebruiken om mee schoon te maken. Gebruik zeker geen spiritus of andere middelen waar methanol in zit, dit beschadigt de coatings.

Bij het terugplaatsen van de lens: De lens moet met de bolle kant omhoog. Let ook op dat bij de grote snijder de "laserpenhouder" die op de lenskop zit (een armpje met een rondje aan het eind, we gebruiken hem niet) aan de achterkant zit. Als deze aan de voorkant zit, steekt ie te ver uit en kan ie tegen de voorrand van de machine komen tijdens het bewegen.

Spiegels kalibreren

Per as. Achteraan beginnen. Stukje witte tape over het gat voor de spiegel, zo dichtbij mogelijk zetten, kort laseren, zo ver mogelijk ver weg zetten, nog een keer kort laseren, het verschil corrigeren met spiegeltje.

Makkelijk hierbij is om de stekkers uit de stappen motoren halen, dan kun je ze handmatig snel heen en weer halen (welke stekkers precies?). Als alternatief kun je de "move" optie in het menu gebruiken om de kop te verplaatsen.

Het aanzetten van de laser kan op de grote lasersnijder met de closed aansturing met 1 knop, met de open aansturing (en op de kleine lasersnijder) zit dit in het menu onder "Laser test". Je kunt daar de duur van de puls instellen met links/rechts, het vermogen (in %) met omhoog/omlaag en dan me ok (joystickje indrukken) een laserpuls geven.

Het is niet belangrijk of de laser door het midden van het gat gaat, maar wel of hij parallel aan de beweegrichting gaat. Als de laser niet door het midden van de spiegel gaat, kun je ook de spiegel makkelijk nog roteren wanneer je toch een spiegel beschadigt.

De laatste spiegel (boven de lens) moet anders afgesteld worden. Aangezien de lens niet beweegt ten opzichte van deze spiegel, is er geen beweegrichting waar de laser parallel aan moet lopen. In plaats daarvan moet de laser zo gericht zijn dat de (gefocuste) straal goed door de kleine opening onder de lens gaat. Als de laser niet goed door het midden gaat, maar gedeeltelijk de rand van het tuutje raakt, zal het vermogen en de precisie sterk verminderen. Idealiter loopt de laser niet door het midden van de lens, maar iets uit het midden, dan zal de laser minder afbuigen bij kleine trillingen (maar als je eenmaal bij de laatste spiegel bent, kun je hier niet zo heel veel meer aan veranderen).

Met de lens en lenskop erop kun je een stukje tape over het tuutje plakken, dan kun je zien waar de laser uitkomt (als je veel aan de andere spiegels gedraaid hebt kan het zijn dat de laser helemaal niet door het tuutje naar buiten komt, je zult dan zonder de lenskop erop tape over het gat moeten plakken en een beetje moeten gokken welke kant je op moet bijstellen.

Laser focus kalibreren

Leg een stukje hout scheef, 1mm verschil, onder de laser kop. Ga er vervolgens puntjes in laseren. De kleiner het puntje, de beter. Hieruit kwam dat ons (meegekregen) stukje plastic te hoog was.

Positie van bed afstellen

Als het laserbed (met de honingraat) eruit geweest is, moet de positie gecontroleerd worden. Hierbij zijn er twee dingen relevant:

  • Het bed moet horizontaal staan. Hierbij gaat het er om dat de laserkop altijd dezelfde afstand boven het bed hangt. Pak hiervoor een klein stukje plat materiaal en stel de hoogte van de laserkop zo in dat het materiaal precies onder de laserkop past. Verplaats vervolgens de laserkop naar alle hoeken van het bed en controleer of het materiaar daar ook steeds precies past. Zo niet, kun je de hoogte instellen door de (vleugel)moer bovenaan de pootjes los te draaien, vervolgens de pootjes zelf te draaien tot de goede hoogte, en dan de (vleugel)moeren weer vast te draaien om de pootjes vast te zetten.
  • Het bed moet parallel aan de laserbeweging staan. Idealiter is de rand van de honingraat precies gelijk met de rand van het laserbereik. Omdat de honingraat niet exact de goede maat heeft, kan dit niet voor alle randen, maar wel voor de linkerrand. Kijk eerst op het oog of, als je de laserkop helemaal naar links zet en dan omhoog en omlaag beweegt, of ie dan mooi parallel over de rand van de honingraat gaat (het moet lijken alsof ie iets te veel boven de aluminium rand hangt). Plak dan een stukje tape over de rand heen (over het aluminium en de honingraat), voorin en achterin. Als je nu de lasersnijder een vierkant laat markeren langs de linkerrand van het lasergebied, kun je precies zien of het laser bed recht staat en of de linkerrand precies langs de rand van de honingraat loopt.
    De onderrand van de honingraat kun je ook ongeveer gelijk zetten met de onderrand van het lasergebied, maar op het moment zijn de onderste 5 millimeter in Visicut niet bruikbaar, en als je het laserbed te ver naar voren plaatst, sluit de voorklep van de machine niet meer goed, dus dit is wat lastiger.
    Oorspronkelijk was de positie van het bed aangegeven met magneetjes en kleine pijpjes die vastgelijmd zaten, maar inmiddels zijn die los en weer verplaatsbaar, dus moet je zelf even goed kijken wat de goede positie is.

Zwakke laser

Mogelijke oorzaken:

  • Focus vanaf materiaal klopt niet. 
  • Laser komt erg uit het midden in de lens binnen, corrigeer de laatste spiegel. 
  • Spiegels / lens is vies.
  • Andere spiegels staan niet goed afgesteld, waardoor hij er op sommige plekken te ver uit het midden door de lens gaat.